Käyttökokemuksia Asus EEE 901:stä

Sain käyttööni noin vuoden pyyntöjen jälkeen käyttööni Asuksen EEE PC:n, laitteen, joka kerää vieläkin ihastuneita huudahduksia: ihana! onpa se pieni! Tuollaisen minäkin haluaisin!

Nille, jotka eivät konetta tunne, niin kyseessä on pieni kannettava miniläppäri. Asus alkoi tehdä tällaisia koneita noin vuosi sitten alkaen mallilla 701, joka oli suuri menestys.

Tämä 901 eroaa vanhasta siten, että tässä on isompi 9″ näyttö, prosessori on tehokkaampi, kovalevyä ja keskkusmuistia on huomattavasti enemmän. Lisäksi tässä on Bluetooth. Akkukesto on periaatteessa mahtavat 6 tuntia! Painoa koneessa on vain noin 1 kilo.

Käyttöjärjestelmäksi valitsin Linuxin, koska mielestäni se toimii hitaissa laitteissa Windowsia paremmin. Lisäksi Windowsin kanssa olisi pitänyt käyttää virustorjuntaa ja muita ohjelmia taustalla, joka olisi johtanut pienempään akkukestoon.

Pari huonoa puolta tässä tietenkin on. Näppäimistö on aika pieni, varsinkin ä ja ö ovat vaikeita kirjoittaa, varsinkin kun olen käyttänyt 20v kymmensormijärjestelmää. Lisäksi jostain omituisesta syystä lepotila tyhjentää akun ajan mittaan, eli kun jätät koneen läppä auki, niin löydät koneen akku tyhjänä kuuden tunnin päästä, ei kiva.

Joskus kaipaisin mahdollisuutta yhdistää koneeseen Nokian puhelimeni ja käyttää sen kautta GPRS-yhteyttä, mutta Linuxin puolella se ei ole mahdollista. Toki tähän voisi hankkia mokkulan, mutta koska työpaikalla ja kotona on WLAN, niin mokkulan hankinta ei mielestäni kannata.

Muuten tämä on oiva peli, huomattavasti parempi ja mukavampi kuin pari vuotta sitten käytössäni ollut HTc:n 3600. Toki HTc oli pienempi ja siinä oli 3G (jota ei täällä silloin ollut), mutta näppäimistön puute rampautti sitä pahasti.

Ihmiset ovat asentaneet Xandros-linuxin tilalle Ubuntua ja muitakin linux-versioitta, mutta koska mielestäni tämä versio tekee sen minkä haluankin (surffaa netissä, näyttää videot, käsittelee tekstin), niin en viitsi käyttöjärjestelmää vaihtaa, ainakaan vielä. Jos tätä konetta tulisi käytettyä muuhun, esim. kuvankäsittelyyn (johon tämä on varmaankin liian hidas), niin käyttöjärjestelmän vaihto voisi olla edessä. Toki yksi peruste vaihdolle olisi se, ettei tämä tue usb-levyasemani XFS-tietostojärjestelmää, kuten ei pöytäkoneeni windowskaan…

Lisää tuntemuksia koneesta, kunhan se tulee tutummaksi.

3 vastausta artikkeliin “Käyttökokemuksia Asus EEE 901:stä”

  1. Tuollainen kiinnostaisi 🙂 Minkä hintainen oli kun sen ostit? Jos jouluksi hinta painuisi ~350€:n… Riittääkö läppärin suorituskyky kaikkeen muuhun pelaamista lukuunottamatta?

  2. Hinta oli hieman päälle 350, eli eiköhän tuon noin tuohon hintaa saa jo.

    Suorituskyky riittää ainakin Linuxin kanssa mainiosti näihin värkkäilyihin. Isoin puute on näppäimistö, ei tällä romaaneja kirjoiteta.

    Ja olisi mainiota voida käyttää kännykkää modeemina, jotta verkkoon pääsisi muualtakin kuin WLANin kantamalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.