Prometheanin ActivTable

ITK-messuilla törmäsin Prometheanin ActivTableen: ActivTable. Kyseessä on pöytä, jonka pinnassa on 46 tuuman kosketusnäyttö. Pöydän ympärille mahtuu noin 6 oppilasta tekemään tehtäviä ruudun avulla. Tehtäviä on myös valmiiksi ja ne vaativat oppilaiden yhteistyöskentelyä (keskustelua).

Vaikutti kivalta, MUTTA hinta… Noin 7500 euroa. Jos vuodessa on 190 työpäivää, niin yhden päivän hinnaksi tulee 39 euroa. Kahdessa vuodessa noin 20 euroa. Neljässä vuodessa noin 10 euroa PER PÄIVÄ. Jos ajatellaan, että opettaja pitää tuolla yhden session oppilaiden kanssa joka päivä, niin sessiolle tulee hintaa, jopa neljässä vuodessa.

Toki laitetta voi siirtää luokasta toiseen (rullat alla), mutta tuo hintasuhde päivää kohden ei kuitenkaan muutu radikaalisti.

Rahat voinee sijoittaa paremminkin. Vaikka henkilökohtaisiin laitteisiin tai leirinuotioon…

3 vastausta artikkeliin “Prometheanin ActivTable”

 1. Se koira älähtää… vuh Hollolasta. Mikä hintalappu laitetaan sille, että toisten kanssa vertaisryhmässä toimiessaan oppilas saavuttaa oppisisältöjen ja tavoitteiden lisäksi syvempää ymmärrystä käsittelyssä olleesta asiasta sekä kehittyy sosiaalisissa taidoissaan? Tutustutaan erilaisiin oppijoihin ja opitaan työskentelemään eri immeisten kanssa. Käytännössä luokkahenki ei enää haise ja hedelmää korjataan kouluviihtyvyydessä.

  Keskustelun lisäksi ActivTable saa aikaan suoraa toimintaa. Useammanlaiselle oppijalle löytyy saman härvelin ansiosta jotain. Oppilaan täytyy osata perustella valintojaan muille saman pöydän ääressä toimijoille ja kaupata ideoitaan.

  Käytäntö on osoittanut minulle opettajana, että lapset jaksavat pinnistellä tämän työvälineen avulla omien taitojensa ylärajoilla ja saada silti onnistumisen kokemuksia, kun vertaispinnistelijältä saa täsmätukea.

  Näen myös vahvasti toimintakulttuurien muutostarpeen teknologian vyöryessä kouluihin. Suunnitellaan käytännöt oppimista palveleviksi. Mietitään millaista laitekantaa kouluissa on ja miten se saadaan tehokäyttöön. Onhan niillä oppilaillakin ”rullat alla”. On jo tasapuolisuudenkin vuoksi tarjottava edes saman koulun opiskelijoille samat mahdollisuudet teknologian käyttöön. Ja mitä tuohon leirinuotioon tulee, niin harvemmin ryhmäläisillä palaa privaattinuotiot vain henkilökohtaisessa käytössä. Kyllä sitä saman loimotuksen ja katkun äärellä ollaan turvakkain, kuten vaikka ActivTablen ympärillä.

  Terkuin Suvi Saarikko, käyttäjä

 2. Hei,

  Onpa hienoa nähdä että asia on herättänyt keskustelua. Tärkeitä näkökulmia molemmissa viesteissä ja ajattelinkin laittaa hieman näkökulmia myös valmistajan taholta.

  Joku viisas on sanonut että minkä tänään osaan ryhmässä sen huomenna osaan yksin. Tämä on kantavana ajatuksena miksi ylipäätään ActivTable on kehitetty. Oppimisympäristöjen dynamiikka ja vuorovaikutus toimii koko luokan, ryhmän ja yksilön tasoilla. Jo jonkin aikaa on ollut teknologiaa joka mahdollistaa TVT:n tehokkaan opetuskäytön koko luokan tasolla. Myös yksilön tarpeita on alettu ottaa yhä enenevissä määrin huomioon mm. vastauslaitteiden ja tabletien avulla. Pienryhmätyöskentelyyn sen sijaan ei ole ollut aiemmin saatavilla aidosti ryhmätyöskentelytilannetta tukevaa teknologiaa. ActivTable on suunniteltu niin raudan kuin sisältöjensäkin puolesta juuri palvelemaan pienryhmätyöskentelyä niin että ryhmätyöskentelytilanteet itsessään olisivat oppijoita motivoivia ja niiden järjestäminen olisi mahdollisimman helppoa ja vähän opettajan resursseja vievää.

  Kustannuksiltaan kosketuspöytä saattaa tuntua jopa arvokkaalta jos sitä verrataan jo käytettävissä olevaan teknologiaan. Sinällään tätä vertausta on kuitenkin vaikea tehdä oikein koska vastaavaa teknologiaa on hyvin vähän entuudestaan koulumaailmassa käytössä. Niinpä vertailu tehdäänkin monesti kosketustaulujen tai esim. tabletien välillä jotka jo käytettävältä teknologialtaan poikkeaa kosketuspöydästä täysin. Pitää myös muistaa että ActivTable on liikuteltava ja se mahdollistaa oppimisympäristöjen muunneltavuuden. Opetussisältöjen kehitystyö on ollut pitkäjänteistä työtä perustuen pedagogisiin tarpeisiin. Kehitystyö luonnollisesti jatkuu ja mm. Suomen tapauksessa suomalaiset opettajat pääsevät tähän työhön vaikuttamaan jotta sisällöt vastaisivat mahdollisimman hyvin niitä tarpeita joita pienryhmätyöskentelyssä on. ActivTable ei siis välttämättä ole joka luokan väline vaan samasta pöydästä pystyvät nauttimaan useampikin luokka – riippuen juuri siitä kuinka teknologian käyttö halutaan järjestää.

  Rohkaisen aina ottamaan yhteyttä toimituskanavaan silloin kun koululla on opetusteknologiatarpeita. Sitä kautta pystymme yhdessä määrittelemään tilanteen ja löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun joka ottaa huomioon niin olemassa olevan budjetin kuin peagogisen soveltuvuudenkin. Prometheanin maahantuoja on Oy Hedcom Ab.

  Aurinkoista kevättä kaikille!

  Ystävällisin terveisin,
  Sami Kivelä
  Promethean

 3. Itsekin totesin kaverin kanssa, kun istuttiin laitteen ääreen tekemään tehtäviä, että tässähän joutuu keskustelemaan. Toki tuo laite ei ole ainoa, joka sellaista työskentelytapaa vaatii ja mahdollistaahan se muitakin työskentelytapoja.

  Laitteen hinta on tosiaan korkea, mutta muita vastaaviahan ei ole saatavilla/olemassa. Ensimmäiset tietokoneet, läppärit ja tabletit olivat kalliita. Jos kysyntä kasvaa niin hintakin tullee alaspäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.