Raspberry Pi:n käyttöönotto

Olet saanut nyt tilattua Raspberry Pi:n ja nyt se pitäisi ottaa käyttöön. Onhan sinulla

  • Virtalähde? Itse käytin vanhahkoa Nokialaisen laturia ja hankin siihen adapterin latausliittimestä mikro usb:iin. Hinta oli 4 euroa ja sain käyttöön vanhan laturin.
  • HDMI-kaapeli? Kummassakin päässä normikokoinen HDMI-liitäntä. Kaapelia pitkin menee myös ääni, joten erillisiä audio-kaapeleita ei tarvita.
  • Verkkokaapeli
  • USB näppäimistö ja hiiri
  • Normaalikokoinen SD-kortti, vähintään 2 Gigatavua (ja mielellään mahdollisimman nopea, koska se vaikuttaa suoraan järjestelmän nopeuteen)

Lataa käyttöjärjestelmän Raspbian ”Wheezy” (Debian pohjainen Linux) versio sivulta http://www.raspberrypi.org/downloads (447MB). Suosittelen tarkistamaan latauksen MD5-summan heti, ettei asentamisessa tule myöhemmin vaikeasti selvitettäviä ongelmia. Pura paketti.

Käyttöjärjestelmäkuva siirretään SD-kortille vaikka Image writer for Windows-ohjelmalla. (Oletan sinun käyttävän Windowssia. Jos et käytä, niin osannet etsiä Raspberry omilta sivuilta englanninkieliset ohjeet.)

Laita SD-kortti Raspberryyn ja kytke siihen näyttö, hiiri, näppäimistö, verkkokaapeli ja virta-johto. Odota, että kone käynnistyy. Koneeseen pääset kirjautumaan käyttäjänimellä pi ja salasanalla raspberry. Graafisen käyttäliittymän saat päälle kirjoittamalla startx.

Mihin tästä?

  • Näppäimistöön voidaan valita suomalainen asettelu komennolla sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
  • Ympäristöä saadaan suomenkielisemmäksi komennolla sudo dpkg-reconfigure locales

Lisää ohjeita löytyy Rasbperry Pi:n wikistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.