Turun Sanomissa (HS referoi) on kerrottu, että opettajjien lomautus on johtanut usein laittomaan tilanteeseen. Yllättäen… Omakohtaisia kokemuksia on pelkästään Lieksan lomautuksista 2002, jotka nekin todettiin lääninhallituksissa laittomiksi.
Haapavedellä (ja naapurikaupungeissa) kaupunki kehoitti pitämään palkattomia virkavapaita, TAI MUUTEN TULEE LOMAUTUS. Kunnan työntekijät lupasivat pitää palkattomia vapaita, joten lomautuksilta säästyttiin. Ylivieskassa oli vastaava tilanne ja sielläkin lomautukset on riitautettu.
Miten palkaton vapaa eroaa lomautuksesta? Vastuu palkattomasta lomasta on opettajalla, opettajaa joutuu suunnittelemaan tunnit itse. Lomautuksesta vastaa koulutuksen järjestäjä (kunta) ja se joutuu suunnittelemaan ja järjestelemään tunnit.
Jos/ja kun opettajat sanovat, ettei lomautukset onnistu, niin miten nuo palkattomat virkavapaat tuohon sopii?
Tuolla uutisen keskusteluissa on mollattu opettajia, eivät muka suostu palkanalennukseen (lomautukseen koulujen loma-ajalla), mutta kuinka moni muu ammattiryhmä on suostunut palkanalennukseen? Lisäksi nuo palkattomat lomat ovat aiheuttaneet nimenomaan palkanalennuksen.
Ja linkki HS:n uutiseen: TS: Opettajien lomautus katsottu usein lainvastaiseksi – HS.fi – Kulttuuri.