Paras kuvasi?

Tänään minulta kysyttiin, että mikä on paras kuvasi? Viaton kysymys, mutta vaikea.

Paras kuva ennen digijärkkäriaikaa? Paras kuva ikinä?

Ite aloitin kuvaamisen yliopistoaikana. Eka kamera oli Zenit 12XP (jollaisen hankin viime kesänä uudelleen). Se avasi uuden maailman katsoa asioita. Seuraava isompi asia oli pimiökurssi (Kiitos Nestori Simola ja muut ylioppilaskameran aktiivit). Nyt kellarissa odottaa oma ihka uusi pimiö, mutta digitaalitekniikka on tainnut ajaa sen ohi.

Zenitin vaihdoin Canonin EOS500N:ään. Optisesti vaihto oli heikennys ja se näkyy kuvien laadussa. Toisaalta kuvista tuli parempia, mutta Zenitin laajakulman laatu, pikkutelen lyhyt syvyysterävyys olivat ihan eri luokkaa kuin Canonin vakiozoomissa.

Jossain vaiheessa laitoin Canonin 85mm/1.8-pikkutelen ja se näkyy kuvien laadussa.

Seuraava kuvien heikennys näkyy tekniikan vaihtumisen aikaan. Noin 2004 laitoin ekan digikameran ja filmikameralla otin kuvia vain harvoin. 2007 vaihdoin hieman parempaan digikameraan ja vihdoin viime kesänä sain hankittua järjestelmädigin.(Kuten myös nostalgiasyistä vanhan Zenit 12XP:n)

Eli käytännössä löysin valokuvauksen uudestaan. Digijärkkärin avulla saa luotua aivan teknisesti mielettömän hienoja kuvia, ilman, että pitää odottaa valmista kuvaa päiväkausia.

Kesällä tuli kuvattua paljon pihapiirissä, koska se oli helppoa. Tämä näkyy kuvien aiheistakin. Syksyllä ja talvella pitäisi laajentaa omaa reviiriä ja siirtyä kuvaamaan muitakin aiheita. Pois mukavuusalueelta!

Mikä on paras kuvani? Jotenkin tuo aika 2004 – viime kesä tuntuu siltä, ettei silloin ole tullut yhtään hyvää kuvaa. Jotain yksittäisiä hyviä kuvia on tullut otettua, mutta muuten kuvat ovat lähinnä dokumenttikuvan tyyppisiä. Itselle arvokkaita ja albumissa korvaamattomia. Jokunen hyvä kuva löytyy ajalta ennen digitekniikkaa, mutta ne ovat kaikki paperikuvia. Ja sellaisina pysyvätkin…

Uuden ajan paras kuva lienee viime kesänä otettu kuva.

Summer worker V

Kun kesällä ajelimme Ylivieskasta kotiin, näin tämän ruispellon ja kukat siinä. Seuraavana päivänä oli pakko lähteä pojan kanssa pyöräretkelle pellon luo ja kuvaamaan. Onneksi oli kaunis auringonpaiste ja saaliina oli monta hyvää kuvaa. Ja tietenkin oli mahtavaa harrastaa pojan kanssa. Korvaamatonta!

Mikä on sinun paras kuvasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.